Emil Andersson i Sörgården fyller 50 år.

Året är 1934. Det är onsdagen 15 augusti.

Göksnåre är en mörk och tyst by. Det finns ingen telefon, ingen el och inga traktorer.

Det som hörs och syns är människor och djur.

Nästan alla hushåll är jordbruk och har djur. Norrgården är ett av några få undantag. Jordbruk, kolning och skogsarbete är byns näringar.

Det bor drygt 150 människor i den egentliga byn och antalet hästar, nöt, gris och får är över 500. Dessutom finns här ca 350 höns.

Sörgården är ett av de 6 ursprungliga hemmanen och det enda av dem som inte köptes upp av bruket. Därför har de också en hel skog och betydligt bättre ekonomi än de flesta i byn.

Födelsedagsbarnet, Emil Andersson, är ättling i huset sen många generationer. Han är gift med den två år yngre Maria Matilda, ursprungligen från Kussil. De har 6 barn, Doris 7 år, Maja Lisa 10 år, Karl Rune 12 år, Inga Maria 15 år, Sven 18 år (se nedan), Ragnar 20 år som arbetat i Västland 2 år och kommer tillbaka detta år och slutligen Gustav Bertil 23 år som gifter sej och flyttar till Pålsbo detta år.

Själva uppvaktningen visar att man har morgontidiga vanor på den här tiden, själva saluten sker så tidigt som kl fyra och uppvaktningen sker en timme senare.

Uppenbarligen är det möjligt att komma över dynamit, att spränga 50 dynamitgubbar är en rejäl salut.

Han låg i sin gustavianare (kökssoffa i furu i gustaviansk stil) i köket och badade i svett. Hans hus var definitivt det största i byn, att han sov i kökssoffan är väl inte så troligt, han hade kanske flyttat hit idag då han visste att det skulle komma folk tidigt på morgonen.

För en ”storbonde” ansågs skrivarbete tydligen som en viktig syssla med skrivbordsstol och skrivställ som presenter.

Då det var mitt i veckan kanske arbetsdagen nu väntade för alla.

Berättelsen förtäljer att firandet fortsätter först på kvällen då alla i byn var bjudna. Det började kl 17 då det blev kaffe med dopp och ett stort antal tal. Först vid 22.30 blev det smörgårdsbord och den egentliga maten serveras vid midnatt.

Av allt det som serveras kan några saker kräva sin förklaring.

Sötost:                En ost med smak av kanel och sirap som kokas av sötmjölk (mjölk direkt från kon).

Färskost:           Samlingsnamn för olika livsmedel tillverkade av oskummad sötmjölk, vilken upphettats till kokpunkten och                                    därefter fåtts att koagulera genom att tillsätta surmjölk eller kärnmjölk

Grynost:             En osträtt som kokas på opastöriserad mjölk från kor.

Förutom mjölk ingår ostlöpe, socker, kanel och sellekjuke (en ticka som växer på sälgar och som ger grynosten

dess karakteristiska smak). Ibland tillsätts även grädde

En hink fransk senap:

Detta borde rimligen vara ganska exklusivt.

Rostfri spillningskärra med råskalad potatis:

Man får väl anta att det menas att det stod kärl med potatis i spillningskärran.

Älgoxe på en galvaniserad drög, brynt och pepprat:

En drög är en låg, grov arbetskälke

Efraim och Joel kom med en så på en såstång, fylld med majonäs:

En så är ett laggkärl, dvs ett kärl av trä med sammanbundna stående stavar. En såstång är alltså en stång för att                              bära en så. (inte en sås-tång J)

Slutligen kommer här lite förklaringar av de personer som omnämns.

Sörgårds-Sven, Sven Andersson (1893-1964) 41 år är son i huset. Han blir senare hemmansägare i Kärven.

Hjalmar Löfgren (1891-1979) 45 år, från Norrgården. Han flyttade från byn redan 1910, 19 år gammal. Han har blivit pastor i missionsförbundet. Han blev änkling 1929 och gifte om sej året efter. Han äger Norrgården och hans föräldrar och flera av hans syskon bor där.

Efraim Rickner (1897-1979), 37 år, Nyhem. Han är född i Nyhem och flyttade 1922, 25 år gammal, till Uppsala. Han kom tillbaka till byn och Nyhem 1932 tillsammans med sin mor Augusta Matsson (1869-1949) 65 år. Han flyttar till Uppsala 1951.

Södra församlingens ordförande (Missionsförsamlingen i Hållnäs) Karlssons Joel gift med Snickar-Hanna. Han heter Erik Joel Andersson (1889-1951), är 45 år och bor i Snickars. Han är son till Anders Petter Karlsson i Göksnåre nr 1A (därav ”Karlssons Joel”) Han är gift med Hanna Kristina Eriksson (1884-1953) som är född i Snickars.

Fyrväpplingen Carl, Helge, Gunnar och Gösta är Hjalmars yngre bröder. Det är Gösta 27 år som för tillfället bor i Norrgården, Helge som är 32 år och bor i Solna, Gunnar är 30 år och bor för tillfället i Norrgården och Carl 33 år som gifter sej och flyttar till Åsmundbo detta år.

Alva som gick och var förväntansfull var Hjalmars 28-åriga hustru Alva Louise Johanna född Magnusson (1906-1988) född i Solna.

Pastor Edvin Lundkvist 41 år. Han är pastor i Hållnäs missionsförsamling åren 1932-36