Skriv gärna i gästboken om du har några frågor, information som du tror kan vara intressant eller om du vill komma i kontakt med mig.
83 inlägg.
Mycket intressant läsning som jag kanske kan få nytta av i min egna släktforskning då jag vet att jag har förfäder som kommer från Hållnäs.
Pelle från Larsbo, Österlövsta.
Mycket bra skrivet avsnitt om Rundskär?
Men berätta hur du hittade Anna Brita Löfs dödsdatum och plats. Har sökt henne i flera år och hon försvann i Uppsala.?
Se även Österlövsta AI:4b sid 80 Gåsvastebo Rote Bildid: C0004763_00100 och sid 139 SVAR Bildid: C0004763_00161
Under Göksnåre 1B står "Frälsebonden Matts Ersson Åkerlöf (25/3 1801-6/4 1876) och Kaisa Stina Persdotter (9/9 1811-5/10 1871) Hon är dotter i huset. Han är född med föräldrarna dagakarlen Olof Ersson (1751-1814) och Stina Jansdotter (1755-) i Åkerby Bruk."
Mats Erssons föräldrar är : Eric Åkerlöf och Maria Sophia Wahlman i Österlövsta.
Se bouppteckning efter Eric Åkerlöf, SVAR Bildid: C0104813_00271
Hej, vilken fantastisk sida och vilket arbete som ligger bakom. Jag tillhör ättlingar från Wesström under Göksnåre 10, 4:7 Nyhem och Nyböle. Inlägg för 1886-1888 Skomakare Johan Fredrik Wesström är min Farmors Farfar 🙂 Finns det mer berättelser kring dom att ta del av? Försöker hitta bilder på hur det kan ha sett ut på den tiden också. Tack så hemskt mycket 🙂 //MvhAnn-Charlotte
Vilken fantastiskt fin och intressant hemsida, dessutom snyggt designad! Imponerande!
Jag känner till Göksnåre och Hållnäs mycket väl efter att ha spenderat varje sommar där mellan 1962 och 1980, hos mina kära morföräldrar i Lissbo! Några gånger varje sommar blev det också en cykeltur via Malen till Göksnåre. Fina minnen!
Tusen tack för dessa berättelser!
Jag är barnbarns barn till familjen Karl-Erik Österberg och har aldrig fått höra något om deras liv. Detta var guld värt, speciellt som jag har svårt att hitta ens namnen på ättlingarna!
Varmt tack för insläpp, jag har suttit flera timmar, lyckats hitta min farfarsfar Anders Gustav Andersson, f.12 augusti 1837 och flera generationer bakåt , Kumlet och Sörgården. Det enda jag visste var att han var född i Göksnåre. Gedigen hemsida!!!!!!
Själv bor jag i Vavdstorpen sen 37 år.....
Forskat på min morfarsfar tidigare,
han härstammar från Ängvreta, utvandrade till Försäter i Österlövsta församling, när frälsegården gick i konkurs!!!!
Spännande att läsa om förfäderna, sorgligt också ibland, men jag förstår nu varför jag alltid känt mig hemma i Hållnäs
Sommarhälsning Kerstin
Hej! Ni skriver om Maja-Brita Andersdotter att hon flyttade in i ett hus på Smedjegatan i nuvarande Gamla Gefle. Jag undrar vilket nummer på Smedjegatan det var, och vilken källa ni har till denna uppgift.
Hej Tommy, det blev lite senare, men jag och min son Leif tar vägarna förbi Göksnåre och vi tar med oss den släktforskning vi gjorde på 80-talet nu på lördag eftermiddag (15e). Om ni är inte hemma är det OK men vi tar svängen upp mot Norduppland i alla fall. Sven
Såg hemsidan när vi kom hem från en sväng till Göksnåre idag i samband med besök i norra Uppland för att visa våra pojkar varifrån vårt namn härstammar. Och det är från Per Holldahl som flyttade från Göksnåre en gång i tiden. Sista gången jag var i Göksnåre var 1985 då hela släkten åkte ut på en busstur genom Uppland för att söka våra rötter. Mycket intressant med denna sida och jag lärde mig om Snickars vilket jag inte kände till tidigare. Vore kul att lära sig lite mer på plats och vi räknar med att komma tillbaks någon gång i maj då vi gillade Hållnästrakten mycket. Sven
Fantastiskt roligt att ta del av denna sida .Detta är mitt arv från Göksnåre ,ner till min mor.
Anders Geting Larsson (1637 - 1697)
Eric Gök Andersson (1668 - 1731)
Anders Gök Ericsson (1705 - 1770)
Petter Andersson Holldahl (1747 - 1790)
Nils Pettersson (1779 - 1861)
Claes Eric Knapp (1814 - 1890)
Karl Erik Eriksson (1839 - 1913)
Jenny Charlotta Karlsson (1882 - 1948)
Ingegerd Sofia Karlsson
Hej!
Läser om namnet Holmström. Ungefär samtidigt, runt 1813-1818, tar sig en Per Persson sig namnet Holmström när han bor i Gävle. Denne Per är född i Storboda på andra sidan Hållnäs. Dessa Holmströmssläkter har ingen direkt släktankytning.
Som jag har förstått det så kommer namnet Holmström från Finland/Åland.
Så roligt att läsa om Snickers o mina förfäder Holldal. Glockarna inte att förglömma. Jag hoppas du har nytta av "pärmen " och den släktforskning jag och min syssling Christer Ohlström lagt ned ,som ledde oss till 1500 talet och Frankfurt a Main.
Trevlig hemsida om Göksnåre.
Vendel, C:6, bild 337: År 1821 Barn Dops-Bok:
Nr: 52. Anna Född september 24. Döpt september 26. Föräldrar:
Bonden i Gryttby Eric Pehrsson och dess Hustru Anna Jansdotter. Moderns ålder 37. Faddrar: Juvelerare Wendblad på Husby; Dess hustru, Fru Eva Huk; Bondson från Wiksta, Pehr Ersson, BondHustrun från Björklinge, Cajsa Ersdotter.
Anna Ersdotter, född 1821, är gift med Matts Jansson, född 1822, bonde i Torkels, Vendels socken.
Jag vet inget om faddrarna - hamnade på din hemsida - intressant! Kan det finnas ett släktskap? Min farmors mormor var Anna Lena Matsdotter, född 1849, Vendels socken.
Var finns dessa uppgifter? Och i vilken by var Ahlander då skriven?
År 1834 anställde kyrkoherde Wallmon ynglingen Anders Gustaf Ahlander för att mot direkt betalning (mat och ett par skilling per barn) undervisa böndernas barn. År 1835 klagade Anders för kyrkoherden att ingen utnyttjade hans tjänster. Bönderna hade inte råd att betala honom och han begärde avsked.
Svar till Per Lööf:
Det finns en A4 pärm på biblioteket i Skärplinge och en i Tierp där det är samlat med information (Rote 50 tom 61) som finns om samtliga Båtsmänn i Hållnäs. Forskningen är utförd 1999. (Pärmen är utlåningsbar).
Hej, jag har nyss börjat släktforska. Mina anfäder kommer från Hållnäs. Farfars farfar hette Johan Löf, född 1815 och var Båtsman. Han var gift med Kajsa Lotta Löfving, född 1819. De bodde i båtsmanstorpet Ålrböle. När jag tittar under Fastigheter så finner jag en Jan Jansson Hållqvist Löf, gift med Caisa Lotta Löfving. Födelseåren stämmer. Bytte han namn till Johan och var Löf ett soldatnamn man blev tilldelad? De fick 1852 en son, Per August Löf († 1902), som senare bosatte sig i Kallnäs båtsmanstorp och där föddes bl a min farfar. Jag besökte torpet när jag var barn men det är nu rivet. Kvar lär endast matkällaren finnas. Det vore intressant att läsa om Kallnäs.
Roligt Kerstin att du tittar på Brita Johansdotter. Hon var min MM MF MM och som gjorde att jag också har en hel del rötter fån Slada, när hon gifte sig med Jakob Larsson.