Gästbok

Skriv gärna i gästboken om du har några frågor, information som du tror kan vara intressant eller om du vill komma i kontakt med mig.

Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Birgitta Nordblom Birgitta Nordblom skrev den 8 april, 2020 den 08:41:
Hej! Släktforskar sen 35 år tillbaka och började känna att jag nu kommit till vägs ände (har koll på de flesta av mina anor fr sl 15-1700-talet)! Min mor var genuin småländska, min far delade sin bakgrund mellan Bohuslän o Uppland! Det var min ff som hade alla sina rötter i Uppland/Vallonien. I Uppland är det fr a bruksorterna och Hållnäs, Julö som finns representerade. För några veckor sedan DNA-testade jag mig hos ”FamilyTree” och fick svaret för en knapp vecka sedan. Jag har alltså helt nyligen börjat titta på mina matchningar och upptäcker till min förvåning många gemensamma träffar med Åland/Finland och svenska ostkusten. Helt nytt för mig! Nu till mina frågor och funderingar: finns det historiskt kända kopplingar mellan dessa platser och är det isf gm vallonerna eller Hållnäsfolket? MVH, från vår sommarstuga på Årnäshalvön, i Halland, Birgitta Nordblom.
Svar från admin: tommyedlund
Hej Birgitta! Det är en intressant fråga du ställer, jag har själv funderat på detta. Jag har inte någonstans i min forskning stött på någon koppling till Åland. Vallonerna var ju smeder även om många av dem blev kolare och annat så där tror jag inte att det finns någon speciell anledning till varför de skulle ha kontakt eller förbindelser över havet. I Hållnäs var väldigt många fiskare på hel- eller deltid men det var främst kustfiske. Säkerligen fanns det de, speciellt på senare tid, som hade kontakter där men jag tror att det var mer vanligt längre söderut efter kusten. Från Grisslehamn fanns tex postbåten som seglades och roddes till och från Åland.